Het kon eigenlijk niet uitblijven. Ik ben voor een bijzondere vorm van pleisterwerk gevallen. Een manier van stucwerk, dat eigenlijk alle bezwaren wegneemt, die ik had tegen deze vorm van gevelafwerking. En eigenlijk is dat toch wel bijzonder te noemen.
Als liefhebber van metselwerk, moest ik in het verleden niets van stucwerk hebben. Toen in Nederland een aantal architecten dit gevelmateriaal in de 80 en 90’er jaren steeds vaker gingen toepassen als alternatief voor metselwerk, was ik daar zeker niet blij mee. Niet dat ik stucwerk nu zo lelijk vond. Ik zag het in het buitenland, zoals in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en in Griekenland, landen waar ik meestal naartoe ging op vakantie. Dus ik kende het wel.
Bezwaren pleisterwerk
Bij de oplevering van zo’n gepleisterde woning of gebouw had deze vaak een bijzonder frisse uitstraling. Mijn bezwaren kwamen later. Het pleisterwerk begon er na verloop van niet eens zo’n lange tijd zo armoedig uit te zien! Bovendien kwamen er al snel haarscheurtjes in en ik leerde dat pleisterwerk regelmatig onderhoud vraagt. En dat kost geld! Bij metselwerk heb je daar geen last van. Het veroudert wel enigszins, maar dat wordt algemeen geaccepteerd. Bovendien komen in metselwerk geen haarscheurtjes.
Elastisch
De oplossing voor de probleem met haarscheurtjes en het snel verouderen van stucwerk is spuitkurk. Spuitkurk is en blijft enigszins elastisch, waardoor er geen haarscheurtjes kunnen ontstaan. Daarnaast kun je het heel gemakkelijk met water reinigen, omdat het waterdicht is. De fabrikant geeft er zelfs 20 jaar garantie op, dus je bent er zeker van dat je er voor lange tijd geen onderhoudskosten aan hebt. Over enkele weken wordt dit edele materiaal op de villa van bovenstaande artist impression gespoten. Deze bijzondere woning wordt momenteel in Bakkum bij Castricum gebouwd met Ecostruct EcoBlokken.
Pieter Magré / Specialist duurzaam bouwen en wonen
[email protected]